Menu’s 1400 kcal

Kipsalade (voor 2 boterhammen of 1 pistolet)

Ingrediënten: 125 gram gerookte kipfilet, ½ gele of rode paprika(of cherrytomaten), 2 el. barbecuesaus, 1 el. olie, ¼  tl chilipoeder, 1 klein teentje knoflook, evt. verse peterselie

Bereiden: Snijd de kipfilet in kleine stukjes en meng met de barbecuesaus en olie. Knijp het teentje knoflook erboven uit en bestrooi met de chilipoeder. Meng goed en zet een poosje in de koelkast. Snijd ondertussen de paprika(of cherry tomaat) in zeer kleine stukjes. Haal de kipsalade uit de koelkast en meng met de stukjes paprika(tomaat). Laat in de koelkast staan tot serveren.  serveer op 2 volkorenboterham of bruin pistolet en serveer eventueel met  wat verse peterselie.

Puree met witlof en kaas (4 personen)

Ingrediënten: 800 gr. aardappel, 1 el. gedroogde tijm, 6 stronken witlof, 2 el. olijfolie, 1 bekertje

zure room, ½ zakje gemalen oude kaas.

Bereiden:  Schil de aardappelen, snijd ze in stukken. Kook ze met de tijm in 25 min. in water met zout gaar. Snijd ondertussen de onderkant van de stronken witlof en snijd het lof doormidden. Verwijder de harde kern en snijd het lof in halve ringen. Verhit de olie in een koekenpan en bak het witlof 2 min. Meng de zure room erdoor. Giet de aardappelen af. Stamp met de pureestamper tot puree. Schep het witlof en de kaas erdoor en breng op smaak met peper en zout. Neem er een kip saucijs bij.

Avocado quesadilla (1 persoon)

Ingrediënten: 2 kleine wraps ( of 2 bruine boterham) , ½ avocado, paar cherrytomaatjes, geraspte kaas(of hüttenkäse), snufje cayennepeper, 1 el. creme fraiche, snufje zout en peper.

Bereiden:  Snijd de avocado door midden en snij in plakjes en snijd de cherrytomaatjes in stukjes. Smeer de wraps in met creme fraiche. Beleg een wrap met avocado, tomaat, een laagje geraspte kaas, snufje zout en peper en een snufje cayennepeper. Leg de andere wrap erop en druk een beetje aan. Giet een scheutje olie in een pan en laat de pan warm worden. Vervolgens bak je de quesadilla circa 3-4 min. per kant totdat deze mooi bruin is. Je kunt de avocado quesadilla met behulp van een spatel of een bord omdraaien.

Tip: geen wraps in huis gebruik dan 2 bruine boterham.

Lauwwarme noodles(noedels) met sugarsnaps, paprika & zalm  (2 personen)

Ingrediënten: 100 gr. volkoren noodles(noedels) , 100 gr. sugarsnaps, 1 puntpaprika, 10 gr. verse koriander, 1 el. sojasaus, ½ el. sushiazijn, ¼ el. sesamolie, ¼ el. gembersiroop, 100 gr.  sojabonen,  125 g

Warm gerookte zalmfilet.

Bereiden: Kook de noodles  volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af in een vergiet en spoel onder koud stromend water. Snijd ondertussen de sugarsnaps in schuine stukken van 2 cm en kook 2 min. Giet af en spoel onder koud stromend water. Halveer de paprika’s, verwijder de steeltjes en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in dunne halve ringen. Snijd de koriander fijn. Klop de sojasaus met de sushiazijn, sesamolie en gembersiroop tot een dressing. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Meng de noedels met de sugarsnaps, paprika, sojabonen, dressing en ⅔ van de koriander. Verdeel over 2 borden en verdeel de gerookte zalm in stukken erover. Bestrooi met de rest van de koriander.

Dip voor bij snackgroente  voor 4 porties

Ingrediënten: 50 ml creme fraiche, 250 ml magere kwark, 5 eetlepels halvanaise, 1 eetlepel mosterd, 1 teentje knoflook, 10 sprieten bieslook, zout en peper naar smaak.

Bereiden: mix alle ingrediënten en dippen maar met bijvoorbeeld: Worteltjes, radijzen, komkommer, paprika, bleekselderij, tomaatjes etc. wat je zoal in huis hebt.

Minestronesoep met knolselderij ( 2 personen)

Ingrediënten: 1 middelgrote ui, 2 tenen knoflook, 200 gr. knolselderij, 125 gr. winterpeen, 2 stengels

Bleekselderij, 2 takjes verse tijm, 1½ el. olijfolie, 400 gr. gepelde tomaten in blik, ½ liter water, 1 groente bouillonblokje zonder zout, 50 gr. volkorenmacaroni, 200 gr. limabonen in blik, 30 gr. Parmigiano Reggiano-poeder

Bereiden: Snipper de uien. Snijd de tenen knoflook in dunne plakjes. Schil de knolselderij en snijd in blokjes van 1 ½ cm. Snijd de winterpenen in blokjes van 1 ½ cm en de bleekselderij in boogjes van 1 cm. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui, peen en bleekselderij 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak omscheppend 1 min. mee. Voeg de knolselderij, gepelde tomaten, het water, de bouillonblokjes en de tijmblaadjes toe en breng aan de kook. Laat 10 min. koken. Plet de tomaten met een houten lepel tegen de zijkant van de pan. voeg de macaroni en bonen toe en kook de soep nog 8 min. tot de pasta gaar is. Breng de soep op smaak met peper en zout. Verdeel over 4 diepe borden en bestrooi met de kaas.